IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кандидатите за премиер на Великобритания отново спорят за данъците 

Плановете на Тръс за намаляване на ДДС са „регресивни и погрешни", казва екипът на Сунак

10:13 | 29.08.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Художникът от Белфаст Киаран Галахър поставя финалните щрихи на стенописа си на претендентите за лидерския пост в Консервативната партия Риши Сунак (вляво) и Лиз Тръс, разделени от вратата на "Даунинг стрийт" 10, в Белфаст, Северна Ирландия, 17 август 2022 г.  Снимка: EPA/Mark Marlow
Художникът от Белфаст Киаран Галахър поставя финалните щрихи на стенописа си на претендентите за лидерския пост в Консервативната партия Риши Сунак (вляво) и Лиз Тръс, разделени от вратата на "Даунинг стрийт" 10, в Белфаст, Северна Ирландия, 17 август 2022 г. Снимка: EPA/Mark Marlow

Фаворитът за лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания Лиз Тръс ще даде приоритет на съкращаването на данъците пред преките плащания на всички домакинства като начин да се подпомогне покриването на растящите енергийни сметки, ако стане премиер на страната. За плановете съобщи BBC, позовавайки се на източник, близък до нея. Според сегашните разчети е предвидено всички домакинства да получат отстъпка от 400 паунда от своите енергийни сметки тази зима. От 1 октомври таванът за енергийните годишни сметки на домакинство се увеличава с 80%, съобщи по-рано енергийният регулатор Ofgem. 

С наближаването на крайния избор кандидатите да наследят Борис Джонсън – Тръс и Риши Сунак, са изложени на силен натиск да оповестят какви мерки смятат да предприемат.

Планът на Лиз Тръс за повсеместно намаляване на ДДС беше атакуван от поддръжниците на Риши Сунак, тъй като според тях той няма да помогне на хората, които се затрудняват дори с това да си осигуряват храна, и ще донесе значително повече ползи на по-богатите домакинства.

В неделя фаворитката за министър-председател беше обвинен, че обмисля „регресивно" и "погрешно" намаляване на ДДС с пет процентни пункта от 20% на 15%, за да се справи с кризата с издръжката на живота и да се бори с инфлацията, което ще струва на хазната до 38 млрд. лири годишно.

Въпреки че Тръс и преди се е противопоставяла на "подаянията", източник от нейната кампания заяви в неделя вечерта, че тя оставя отворена възможността за допълнителни плащания за всички тази зима, пише TheGuardian. 

Но източници подчертават, че тя предпочита да насочи всички допълнителни разходи към най-бедните домакинства, както и да продължи да намалява данъците, като например да отмени увеличението на националните осигурителни вноски и временно да спре екологичната такса върху сметките за енергия. А други британски медии спекулират, че Тръс ще се стреми към съкращаване на данък добавена стойност с 5 пр.п., което може да спести средно по 1300 паунда на домакинство. 

Член на екипа на Сунак каза, че концепцията няма да се хареса на торите, а освен това през зимата най-сериозно ще бъдат засегнати трудещите се семейства и пенсионерите със средни доходи, които гласуват за консерваторите или нямат партийни пристрастия, което ще бъде подарък за опозиционната Лейбъристка партия. Ето защо, според Сунак, е необходима пряка помощ със сметките за всички с фокус върху най-бедните и пенсионерите. 

Новият лидер на Консервативната партия и министър-председател на Великобритания ще бъде обявен на 05 септември 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
До: khao За падналите да, ама не за възраждащите се :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: 0pk кво да правиш, съдбата на падналите империи. скоро кадиров ще е президен на РФ, която ще е федерация от две държави, русия и чечня. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
Садик Кхан и Риши Сунак ще поведът великобританското кралство към прогрес и светло бъдеще! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още